Çin Tuzu (Monosodyum Glutamat) Nedir?










MSG, Vetsin, Çin Tuzu yada E621 olarak da bilinen monosodyum glutamat bir çok gıda ürününde aromayı belirginleştirmek ve o ürüne dair iştahı arttırmak için kullanılan bir katkı maddesidir.

Yiyecek maddelerine katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından olduğundan daha lezzetli olarak algılanmasını sağlar. Tatlı, tuzlu, acı fark etmez. Bu nedenle gıda üreticilerinin bir çoğu MSG'ı ,gıdanın tüketimini artırarak kar getirdiği için kullanırlar.

Monosodyum Glutamat, hazır gıdalarda Türkiye de dahil bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılır. Uzmanlar Türk mutfaklarında da artık sıklıkla kullanılan Monosodyum Glutamatın pek çok zararı olduğunu söylüyor. Oluşan zararlı reaksiyonlar nedeniyle özellikle çocukların etkilendiği söyleyen uzmanlar, bu lezzet arttırıcının, “Alz-Heimer hastalığından parkinson'a , diabetten glokom’a , daha da önemlisi çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına” kadar pek çok rahatsızlığa neden olduğunu bildiriyor.

Etkisini tat almayı arttırarak gösterir: Tat alma duyusu, dil üzerindeki yaklaşık 200 adet tat tomurcuğunun içine tükürük tarafından ayrıma uğrayan kimyasal maddelerin girmesiyle başlar. Burada oluşan sinyaller, sinirler yoluyla beyine taşınarak tad alma duyumuzu harekete geçirir. Monosodyum Glutamat içeren gıdalar dilimiz üzerindeki tat alma tomurcuklarının hassasiyetini arttırarak yediğimiz yiyeceğin olduğundan çok daha lezzetli algılanmasına neden olur.

MSG'li yiyeceklerden sonra alınan normal besinlerde tat alma duyarlılığımız azalır. Yapılan araştırmalarda, çocukların ve gençlerin yedikleri hazır gıda maddelerden sonra (örn. cipsler, gofretler) diğer besleyici gıdaları tat alamadıkları gerekçesiyle yemek istemediklerini gözlemlemiştir. MSG içeren gıdalara yatkınlığı olan kişiler bu nedenle sadece bu gıdalarla beslenme eğilimi göstermektedir. Tıpta bu durum "BAĞIMLILIK " adı altında tanılandırılmaktadır. (Eğer bir yiyecek ya da içeceğe normalden fazla ihtiyaç hissediyorsanız etiketini mutlaka okumanızı tavsiye ederim)

Birçok gazlı içecek ve hazır gıdada, monosodyum glutamat her lokmanın lezzetinin ilk lokmaymış gibi algılanmasına neden olur.

MONOSODYUM GLUTAMAT’IN ZARARLARI:

- MSG bir çeşit nörotoksindir yani sinir hücrelerine zarar verir. Bu yüzden merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington Hastalıkları, Sara (epilepsi) oluşmasına neden olabilir.

- Retinal dejenerasyon (göz retina tabakası hasarı) yapabilir.

- Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite nedenidir.

- Büyüme hormonu baskılanması dolayısıyla gelişim geriliği yaratabilir.

 - İnsülin salınımının uzun süreli artmış seyrine bağlı pankreas hasarı ve bunun sonucunda diabet gelişimi oluşturabilir.

 - Kimyasalın metabolizmasında görev almalarından ötürü böbrek ve karaciğerde hasar meydana getirebilir. - Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerin de aynı etkilere maruz kalmasına neden olabilir.

 - Bu maddeyi tüketen astımlı hastalarda ağır astım atakları tetiklenebilmektedir. Bu tür reaksiyonlar fazla miktarda MSG alınması sonucunda oluşur.

 MONOSODYUM GLUTAMAT katkılı ürün grupları:

• Hemen hemen tüm cipslerde,

 • Fast food gıdalarda (Hamburger ,et,tavuk ürünlerinde)

 • Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda,

 • Et ve Tavuk suyu Tabletlerinde,

• Hazır çorbalarda, • Hazır soslarda,

 • Tatlı-tuzlu hazır ürünlerin bazılarında…

Bu madde bazı ürün gruplarında; Mono Sodyum Glutamat, Msg, Glutamic asit, Glutamin ve Glutamat olarak adlandırılmıştır. Özellikle çocuklarınızın ve kendinizin sağlığı için MSG içerikli ürünlerden sakınınız.


Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu