Ardıç Tohumunun Faydaları

 

Ardıç Tohumu

Diğer İsimleri: Cüce Ardıç (Tıbbi Ardıç Tohumu), Siyah Ardıç Tohumu

İngilizce: Junıper Almanca: Wacholder Beere

Kullanılan Kısımları: Tohumları (giliği) siyah ardıç tohumunun bulunmadığı yerde kırmızı Juniperus Oxycedrus (Katran ardıcı) ar­dıç tohumu kullanılabilir.

Kullanıldığı Yerler:

* Uyarıcı ve iştah açıcı özelliği vardır.

* Vücuda kuvvet verir.

* Kansızlığa karşı iyi bir kalkandır.

* Hastalık sonrası, nekahet devresini kısaltır.

* İyi bir antiseptiktir.

* Kandaki şeker oranının düşürülmesine yardımcı olur.

* Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser, adet ağrılarını azaltır.

* Kuvvetli bir idrar söktürücü olan Ardıç, böbrekleri ve idrar yollarını temizler.

* Mide ve bağırsak gazlarını giderir.

* Terletici bir bitki olduğu için vücutta biriken fazla suyu boşaltmaya yardımcı olur.

* Romatizma şikâyetlerini azaltır.

* Solunum yolları enfeksiyonlarından koruyucu özelliği vardır.

* Bol miktarda C vitamini içerir.

Dahilen Kullanılışı: İdrar artırıcı, terletici, midevi ve antiseptik özellikleri vardır, kandaki şeker miktarını düşürür, pankreasın normal çalışma­sını sağlar, böbrekleri mesaneyi ve idrar yollarını temizler, vücutta bi­riken suyu boşaltır, gut’ta ve romatizmada faydalıdır, kadınlardaki beyaz akıntıyı keser, aybaşı ağrılarını dindirir, kan temizleyicidir, da­mar sertliğini geçirir, soğuk algınlığında faydalıdır, nefes kokusunu giderir, mide dolgunluğunu geçirir, bağırsak gazlarını giderir, karaci­ğer ve dalağın çalışmalarını düzenler, ayak şişmelerini önler, romatiz­madan mütevellit el ayak ve vücuddaki deforme olmuş uzuvları dü­zeltir, mafsal kireçlenmesini, boyun ve diğer uzuvlardaki kireçlenme­leri giderir (bizzat denenmiştir), böbrek ve safra kesesi taşlarını dü­şürür, kabızlığı giderir, yüksek ve düşük tansiyonda faydalıdır, çar­pıntıyı önler, kanlı basurda faydalıdır, üreyi atar, sarada, enfaktrüste faydalıdır, rahim tıkanıklığını giderir, iştah açıcı ve hazmı kolaylaştı­rıcıdır, adeniti geçirir, müzmin öksürükte faydalıdır, nabız yüksekli­ğinde kullanılır, kısırlıkta faydalıdır, mide gazının sebep olduğu ağız kokusunu giderir, bedeni ve ruhi çöküntüde faydalıdır, aybaşı zorlu­ğunu ve idrar zorluğunu geçirir, kumlan döker, kanın katılaşmasını önler. Albümin ve cilt hastalıklarında faydalıdır.

Kullanılışı: 1. gün 4 adet, 2. gün 5 adet, her gün 1 artırarak 15 gün devam edilir, her gün 1 eksilterek bitirilir.

1 bardak kaynar suya, 2-4 gr ezilmiş tohum konur, 10 dk bekle­tilir, günde 2-3 bardak içilir, 1 hafta içilir, 1 hafta ara verilir tekrar de­vam edilir, 6 haftadan fazla kullanılmamalıdır.

Veya ardıç uçucu yağından günde 2-6 damla su veya şekerle içi­lir.

Böbrek taşında; 1 kilo suya, 2 kaşık hatmi kökü, 4 kaşık üzüm konur, 20 dk kaynatılır, süzülür, sabahları aç karna 1 bardak, toz ha­line getirilmiş 1 kaşık ardıç tohumu ile içilir.

Bağırsakları çalıştırmak için, 50 gr ardıç tohumu, 50 gr rezene, 50 gr biberiye, 50 gr sinameki 4 kilo suda kaynatılır, sabahları aç kar­na 1 bardak içilir aynı terkip toz haline de getirilip kullanılabilir.

Nefes kokusunu ve mide bağırsak gazını gidermek için; günde 5 adet ardıç tohumu yenir veya toz haline getirilir, aynı miktarda içilir. 5-6 haftadan fazla kullanılmamalıdır..

Böbrek büzülmesinde; ardıç dallan kıyılır veya ardıç tohumları ezilir, at kuyruğu otu ufalanır, aynı nispette karıştırılır, 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

Ardıç tohumları ekşimiş hamurla kaynatılıp içilirse içerde olan bir çok hastalığı makat yoluyla çıkarır. Albüminde ve ödemi gider­mekte faydalıdır.

Kireçlenmeleri gidermek için; 400 gr ardıç tohumu toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır günde 3 defa 1 ceviz büyük­lüğünde yenir veya sabah- akşam l’er kaşık yenilir.

Romatoid artritte; (deforme olmuş uzuvları düzeltmek için) 50 gr ardıç tohumu 50 gr havuç tohumu, 50 gr ısırgan tohumu, 50 gr defne tohumu toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir veya sabah- akşam 1 kaşık yenilir.

Kollestrolde 1 kilo kaynar suya, 15 gr ezilmiş ardıç tohumu ko­nur, 20 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

Mafsal romatizması ve kireçlenmesinde ve idrar söktürücü ola­rak 6 gr ardıç tohumu 6 gr havuç tohumu, 20 gr anason 6 gr kedi otu, 30 gr kereviz tohumu toz haline getirilip karıştırılır, 1 kaba nohut ıs­latılır 1 gece bekletilir, bu karışımdan 15 gr 1 bardak nohut suyu ile içilir.

Ardıç tohumu 1. gün 4 adet, 2. gün 5 adet, her gün 1 artırarak 15 gün devam edilir her gün 1 eksilterek geriye tamamlanırsa pankreası çalıştırır, kanı temizler, tansiyonu düşürür ve yukarıda sayılan hasta­lıklarda faydalı olur.

Prostatta 1 bardak suya, 4-5 gr ardıç tohumu konulur, 10 dk kay­natılır, günde 2-3 bardak içilir.

İdrar zorluğunda ve idrarda kan çıkarsa 2 bardak suya, 1 avuç ezilmiş ardıç tohumu konur, 10 dk kaynatılıp sabah akşam l’er bar­dak içilir veya ardıç tohumu yenilir.

Kumları dökmek için sinir otu ve ardıç tohumu iyice kaynatılır, şekerle tatlandırılıp şurup haline getirilir, sabahlan aç karna 1 kaşık içilir.

Taze ardıç tohumları ezilir şurup haline getirilir, bu şurup öksü­rüğe çok iyi gelir, öksürükte ardıç tohumları yenilir.

Uzun zaman kullanıldığında ve doz aşımında böbrekleri tahriş eder, kanlı idrar gelmesine sebep olur. Hamileler kullanmamalıdır.

Seborede; ardıç kabuğu esansı (ess.debois) kullanılır, doz extrasından 0.50-5 gr, esansından 1-8 damla içilir.

Haricen Kullanılışı:

Romatoid artritte; ardıç dalları ezilerek kaynatılır, elde edilen suya, sıcak su ilave edilir bu su ile gut ve romatizma sebebi ile deforme olmuş-şekli bozulmuş uzuvlar yıkanırsa tekrar düzelir ve elastiki hale gelir. (Kitabın birinde, kaynatılan suyun içerisine hasta­lıklı uzuvlar sokulursa, 1 defa kullanmakla deforme olmuş uzuvların düzeleceği ifade edilmiştir). Aynı su ile çıbanlar ve şişlikler yıkandı­ğında tedavi eder. Kurutulmuş veya taze meyveler ezilir, kuyruk yağı ile karıştırılarak krem gibi ovmak suretiyle kullanılırsa adale ağrıları­nı yok eder, ayak şişmelerini önler, cilt hastalıklarına iyi gelir.

Felçte, bacak kramplarında, romatizmada ve gut’ta; 10 gr ardıç yağı, 10 gr saf zeytinyağı içerisine konur, bununla ağrıyan yerler ovu­lur veya 2-3 damla ardıç yağı ile hastalıklı bölgeye masaj yapılır veya ardıç yağından günde 2-6 damla su veya şekerle alınır omuz ağrıla­rında gece gelen ağrılarda, romatizma ağrılarında 2-3 damla ardıç ya­ğı ile masaj yapılır.

Felçte (paralizide) ardıç esansı (yağı) ile hastalıklı bölgeye masaj yapılır.

100 adet ardıç tohumu 1 kilo suda kaynatılır, banyo suyuna ila­ve edilir bununla banyo yapılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.

Vücut tutukluğunda dal ve tohumları beraber kaynatılır, küvete dökülür içine yatılır.

 


Yazının kaynağı : http://www.oltulu.net
Oltulu - Sınırsız Bilgi Paylaşım Platformu